strelovod

Satori · @strelovod

18th Dec 2014 from TwitLonger

Zakaj je akcija @savicdomen še en kolektivistični socialni inženiring ali kako


se zameriti vsem.
Naj najprej povem, da nimam nič proti Domnu osebno in bi v najslabšem primeru kvečjemu ponovil kar je Žižek za Golobiča, vendar je slednji preveč maliciozen za slovensko družbo, da bi lahko šel v to primerjavo. Domen ni pokvarjen, razumem, da hoče dobro, a žal ne more opazit kaj v resnici počne.
Znanstveniki trdijo, da v bistvu nimamo svobodne volje in da so vse naše odločitve sprejete kake pol sekunde preden se tega zavemo. Odločitve naj bi bile logičen izračun na osnovi vseh preteklih drežljajev in posledičnih možganskih povezav, ki so se zaradi tega ustvarile. Seveda gre taka razlaga v prid vsem, ki bi radi uveljavljali svojo voljo nad drugimi. Tako bi vsak, ki bi se posluževal indoktrinacije/vzgoje po svojem modelu videnja sveta (in najverjetneje po ustroju, ki bi njemu zagotavljal največje privilegije), zlahka vse razlagal nekako po principu Bratuškove: če ne bi indoktriniral jaz, bi pa kdo drug.
Indoktrinacija je zoprna reč. Poskus z bananami na lestvi in opicami je lepo pokazal, da se indoktrinacija izvaja tudi dolgo po tem, ko v sobi ni več nobene banane ali opice, ki bi doživela začetek poskusa in vzgojni nauk.
Nekako tako se v tej družbi soočamo z dvema indoktrinacijama, ki sta po svoje ena in ista in ji lahko skrajšano rečemo krščansko-socialistična. Bodimo fer, komunizem je zgolj surogat za krščanstvo. Principi so isti, le da so neizogibno morali nadomestiti boga z velikim nezgrešljivim voditeljem. Morda poznate dolgoletni komunistični sistem, ki ni malikoval svojega vodje? Ravno v brezrazrednem komunizmu bi se morali na daleč izogibati kultu osebnosti, a žal je to v danih postulatih nemogoče.
Zato je danes marsikomu popolnoma nora ideja, ki ni vpeta v eno od dveh ideoloških šol, ki tako globoko prežemata slovensko bit. Navsezadnje, predstavljajte si, da bi povprečnemu tradicionalnemu kristjanu poskušali pojasnit, da je ena največja zmota krščanskega sveta prevod, ki označuje Marijo? Bi sprejeli, da v originalu niso zapisali, da je Marija devica, ampak zgolj mlada ženska ? Kako boste to pojasnili vsem vpetim v dogmo brezmadežnega spočetja, ki mu sledijo molitve in vsa možna ikonografija? Kako lahko to sprejme nekdo, ki so ga te dogme učili skoraj od rojstva? Boste poskusili? Srečno.
Po drugi strani smo po letu 45 pri nas začeli uvajati drugo dogmo. A kot sem že zapisal, da gre zgolj za surogat in posledično so pri nas bile generacije učene, da so bili partizani brezmadežni. Ko so ujeli Nemce, so z njimi ravnali častno, humano in po ženevski konvenciji. Nikoli niso ubili nikogar v hrbet ali po krivem. Spočetje revolucije je bilo brezmadežno. Ne gre zgolj za simboliko, da je sam Janez Stanovnik pred vojno bil krščanski socialist in potem preprosto prestopil med komuniste, ampak za približno podobno nadgradnjo obstoječe dogme kot so jo južno ameriška plemena uporabila pri sprejemanju krščanstva. Lastnim bogovom so preprosto dali svetniška imena iz krščanskega nauka in tako ohranili lastno izročilo preko kriptoreligije. Kako boste vsem tem generacijam razložili, da partizani vendarle niso bili borci brez vseh madežev? Kako jim boste pojasnili, da so komunisti hladnokrvno morili nedolžne politične nasprotnike? Da so od leta 39 paktirali z nacisti in popolnoma uničili svoje lastne soborce, ki so ta pakt kritizirali? Da so Angelo Vode potisnili v kasto nedotakljivih zgolj zato, ker je bila čista pravoverna komunistka? Kako boste tem ljudem pojasnili, da so komunisti po vojni pobili na tisoče nedolžnih otrok in žena? Težko.

Če si boste upali pokati balončke katerikoli skupini, boste doživeli salvo psovk tipa črnjuhar, klerofašist, ivanovc ali preprosto komunajzer. Oboji pa vam bojo navrgli, da ste opranoglavec. To je po svoje dokaj komično, saj je moja generacija hodila v socialistične šole, nikoli nismo imeli desničarskih učiteljev in mediji so bili v jugi strogo kontrolirani. Kdaj bi to pranje možganov lahko bilo desno, mi ni jasno, mi je pa jasno obratno.

Uvod je bil žal nujen, da se pojasni matrico v kateri mentalno ostaja velika večina prebivalstva. V njej je žal še vedno vpet tudi Domen. A ker spis ni namenjen izključno njemu, ampak vsem, ki so zadnjo akcijo brezpogojno in nekritično sprejeli, ga bom z vsemi podporniki skupaj od tu naprej imenoval Cypher. Lucidnim, seveda, ni potrebno razlagat poante.
Leta 91 smo se vsaj formalno izvili iz matrice, ki žal danes bolj kot kdajkoli dokazuje, da še vedno obstaja kljub vsem prizadevanjim prebujenih. Mnogim namreč ni všeč realnost v kateri so se zbudili in danes razmišljajo, da bi bilo morda vseeno bolje, če bi leta 91 vzeli modro tableto. V tem življenju izven matrice kjer naj bi bili »svobodni«, je potrebno veliko več energije za osnovne odločitve, ki jih je prej namesto nas sprejemala matrica. Stvari so grde, dobri možje padajo in nikakor ne srečamo roza ponijev. Za tekmovanje je tu potreben napor, potrebno je razmišljat in potrebno je odgovarjat za svoje odločitve. Precej težko sprejemljiva situacija za vse, ki so v matrici imeli lagodno življenje in bili povsem brez skrbi.

In zdaj naj se soočimo z najtežjo nalogo in ta je, da moramo dvomit v glasila vsemogočnega? Časopisi so polni laži in insinuacij, uporabljajo pritlehni jezik za diskreditacije oseb in izkoriščajo najbolj primarne človeške motive, da pritegnejo pozornost? Tega se je treba ubranit, a kako. Socializem nas ni naučil izbire. Ni nas naučil, da preprosto ne konzumiramo nečesa kar nam ni všeč. Če človek hoče dobro, mu v taki matrici preprosto ne ostane drugega kot, da spremeni medije. Je v tem kaj slabega? Inherentno ne. Vsak deluje po svojem prepričanju in kdo sem jaz, da bi mu to preprečil. Navsezadnje bi rad fant bil družbeno odgovoren. Žal tu Cypher počne nekaj kar ne razume dovolj globoko. V vsej svoji politično korektni dobronamernosti ne vidi kam ta zgodba pelje. Še več, ne opazi kako elitistično arogantno se postavlja nad ubogi plebs, ki bi rad bral boljše medije, a ne more. Roka enostavno klikne na slovenske novice, pa če si to razum in srce želita ali ne. A zato je tu naš superheroj, mali človek, ki bo spremenil to družbo, ki bo takoj po ukinitvi slovenskih novic prenehala oprezati za pohujšljivimi in krvavimi vsebinami. Ne zanima ga razsvetlitev družbe, da je stil pisanja SN ne bi več zanimal in da ne bi več klikali na posnetke, ki brez dovoljenja kažejo ljudi v njihovih najbolj intimnih trenutkih. Ne, umakniti je treba dražilnik.

V tem kar sledi ne nameravam biti všečen nikomur. Ne želim emulirati vloge guruja, ki pelje učenca na rob samo zato, da bi se ta naučil dvomit v vse vključno z gurujem, ampak ker druge opcije tu ni.

Cypherjev pristop lahko v tem trenutku zelo nazorno opazite tam kjer se vam verjetno niti sanja ne. Pri wahabitih. Kako muslimani rešujejo moško pohoto? Tako, da ženske skrijejo praktično v celoti. Če ne boste videli ženskih oblin, vas tudi ne bo premamila želja po seksu. Kot vidite, tako muslimani kot cypher razumejo človeka tako, da ta nima lastne volje. Če vidiš nezakrito žensko, si jo moraš vzet. Če SN objavijo nekaj »pohujšljivega«, je to potrebno pogledat. Si res mislite, da si bralci SN ne morejo pomagat sami? Vam je jasno, dragi cypherji, kaj se zgodi, ko se ženska razgrne? Kaj se zgodi, ko ne sledi pravilom in poskuša bit svobodna? Naši FDV modreci, pardon, imami določijo kazen ali bičanje ali kamenjanje.

A vsi ti elementi protokolektivizma se tu žal ne končajo, nadaljujejo se v precej bolj vulgarni obliki. Ko cypherju v svojem pohodu na medije omenite, da imamo resnejše probleme v medijih in da so le ti dominantno levičarski, vam odvrne, da je treba to delitev presežt v dobro vseh nas. Seveda, ko so na oblasti socialisti, bomo presegali delitve, ne bomo obujali starih nerazčiščenih tem, ki bi delile narod. Če bi slučajno prišli na oblast ne-levi, pa si hitro postavijo rdeče petokrake na profilne slike. Lahko navedete bolj pavlovski refleks?

V svoji družbeni odgovornosti se ne lotijo resnih tem. Ne, potrebno se je lotit medija, ki je grafično nazorno pokazal, da sta dva fukala (ok, nista po definiciji Billa Clintona). Osebno me nič ne briga kdo s kom kako kdaj in kje. Tudi ravnateljeva zgodba me ni zanimala. A očitno je tema bila zanimiva veliki večini države in smešno je pričakovati, da ne bo medija, ki bo stregel takemu povpraševanju. Zato se je cypher odločil, da se bo vrgel na SN, saj so s svojim mrhonovinarstvom ubili človeka. Res? Samomor je tragedija, a je izvršen po lastni volji. Nič na tem svetu ga ne bo vrnilo med žive. Vse kar lahko storimo je, da v prihodnje poskušamo preprečit podobno, kajne? Pa ne bomo. Zakaj? Ker smo kar smo. Zanima nas kje se srečujejo drogeraši, zanima nas v kateri soseski je veliko nasilja, tako smo naravnani. Enostavno moramo biti seznanjeni z nevarnostmi. Osebno lahko izklopim vsa čutila, a ne bom tega zahteval od drugih.

V tem trenutku imamo tranzicijske medije (vse ki so bili prisotni že pred letom 91), ki so tej državi storili neopisljivo večjo škodo kot SN. S promocijo socializma in forumaških tajkunov so osiromašili narod njegove prihodnosti in bili tako odgovorni za celo serijo samomorov in osebnih življenjskih tragedij. Kakšne hvalospeve so pisali Zokiju v Dnevniku in drugih levih medijih, a zaradi njegovega načina poslovanja, je obrtnik naredil samomor. Kje je bil takrat cypher, da bi prevzel družbeno odgovornost? Zoki je vendarle na javni funkciji, a smo ga raje še enkrat izvolili. Samomor ni bil dovolj? Zakaj ne?
Cypher se ni zganil, ko je eden največjih tajkunov, sicer lastnik Dnevnika, predal svoje dolgove naši slabi banki in tako še zdaj kljub gromozanskim dolgovom sebi mirno izplačuje plačo preko 60.000€. Zakaj je Cypher tukaj tiho in ne napade vse blagovne znamke, da nemudoma prenehajo oglaševati v Dnevniku?
Dnevnik je zavestno lagal o famoznem počitniškem letu predsednika vlade in o tem vrtel zgodbo do onemoglosti celo v trenutku, ko je že zdavnaj bilo jasno, da je šlo zgolj za poseben let nazaj in še to zaradi ogroženega življenja njegovega otroka. Pilot je takrat znal povedat, da so pri lenih grkih na letališču čakali ure na gorivo in so se le ti zganili šele, ko so izvedeli kdo je na letalu. Ampak takrat medijski linč ni bil pomemben.
Ko je delo poskušalo linčati Rodeta, se spet ni zganil nihče. Še več, Cypher legija je navijala za Delo kljub temu, da ni bilo nobenih dokazov, a tudi če bi bili, koga točno briga ali ima Rode otroka ali ne? Bi se kdo zganil, če bi Rode naredil samomor? Ne, Cypher bi slavil in cinično dodal, da je s tem Rode priznal »krivdo«. Osebno se mi zdi Rode ena najbolj arogantno vzvišenih oseb, ki so se javno oglašale v našem prostoru in bi mi lahko bila vatikanska kabala inkvizitorjev kvečjemu odvratna, a bom še vedno vztrajal do njegove pravice do zasebnosti in svobodo izražanja. Po enakem načelu kot pri ravnatelju. Če mediji tu niso kršili zakonov, potem jim bom svoje povedal z denarnico in nekliki. Ampak tega socialisti ne razumejo. Ta nevidna roka trga, ki s ponudbo in povpraševanjem določa katere potrebe družbe je potrebno zadovoljiti, tu ne pride v poštev.
Cypher se je odločil, da je treba SN po dobri marksistični praksi socialnega inženiringa prevzgojiti. Ker so SN na trgu, naj bo kazen taka, da se jim vzame na trgu izboren denar. Dnevnik pa po drugi strani rešujemo s plačevanjem gromozanskih kreditov Petanu in državnimi subvencijami. Ste še v matrici?
Res mislite, da bo rešitev nekaj FDVjevskih modrecev, ki bojo odločali katere vsebine so primerne za objavo in katere ne? Bi se res radi vrnili v matrico?

Ja, imamo bizarne medije, ki odločajo v tej družbi o skoraj vsem. Si predstavljate, da so mediji uničili Arharja zaradi njegove realno smešne plače in tako odločilno vplivali na prihodnost Slovenije? Mar ni bizarno, da so mediji to družbo prepričali, da je pošteno zaslužena plača Arharja nekaj slabega, Zokijeva »posla« pa pokazatelj, da se znajde?
Prepričali so nas, da je ravnateljev seks nekaj negativnega in ne nekaj najbolj naravnega na tem svetu.
Mar ni to noro? Smo se odločili, da bomo združili krščansko in socialistično dogmo pri najnižjem skupnem imenovalcu? Dva ne smeta seksat in nihče ne sme imeti visoke plače.
Žal je ta družba tako zavožena, da imate celo novo medije, ki padajo v svojo lastno past. Portal plus se je razpisal kako indoktrinirana je ta družba in piše, da levi mediji ustvarjajo desno ekstremisitčno stranko s svojim konstantnim antisemitizimom, potem pa par dni kasneje sami uporabijo najbolj vulgarno antisemistično primerjavo.
Slovenski mediji v najboljšem primeru spominjajo na šalo Aristokrati. (google it)

A kako se boste borili proti temu? Tako, da boste mikrofon postavili pred usta blagovnim znamkam, ki oglašujejo v SN na popolnoma isti način kot mrhovinarski mediji sledijo žrtvam? Podjetjem, ki zgolj sledijo pri konzumaciji medijev, nič drugega? Vloga podjetij ni vzgoja medijev, to lahko naredite samo vi. Opravite svoje delo in financirajte medije, ki so vam všeč. Level the field. Bolj, ko boste hoteli regulirat medije preko komisij, večjo moč bo imela država, saj se ljudje preprosto ne bojo spremenili.
Pričakovati, da bojo ljudje nehali iskati vsebine, ki so jih prej brali v SN, zgolj zato, ker bi se SN zaprlo, je realno približno toliko kot, da bi se prostitucija končala, ko bi zaprli vse bordele.
Izvite se že enkrat iz te kolektivistične matrice in prenehajte z razmišljanjem kako boste indoktrinirali druge. Kdo mislite, da ste? Kaj vas dela tako vzvišene, da boste drugim pridigali kaj naj berejo? Mar niste ravno vi proti čistunstvu v cerkvah? Mar niste ravno vi tisti, ki ne sprejemajo nad-družbene avtoritete? Se boste ustavili, ko boste zavzeli vse medije? Seveda ne. Bo potrebno potem državljane, ki ne bojo zmogli brez vsebin iz SN prevzgojiti drugače? Si bomo omislili prevzgojitvene centre? Boste začeli zažigati knjige? Nas čakajo info-burke?

Mar ni bil ravno cypher proti ACTA in zahteval svobodo informacij ne glede na vir? Mar ni bil cypher takrat v resnici bil bralec SN, ki je zahteval svoj neprečiščen legalen ali ne kos »svobode«?

Kognitivna disonanca je zastrašujoča zgolj zato, ker gre za družbeni in ne individualni fenomen.

Dragi cypher razumem, da si želiš boljših medijev, a pot do boljših ni v njih, ampak v tebi. Če želiš vseeno nazaj k talibanom v matrico, si jo naredi virtualno in vanjo skodiraj poljubno število roza ponijev. Nam ostalim pusti svobodno izbiro. Ne bomo vedno izbrali pametno ali najbolje, a bomo vsaj imeli možnost, da se na napakah učimo. V našem svetu SN predstavlja kontrast, ki je potreben, da veš kaj so dobri mediji. Ko ne bo bralcev, ne bo prihodkov in zgodba SN bo končana. Taka so pravila v naravi in prostem trgu. Za svobodnega in odgovornega človeka je to dovolj.

Reply · Report Post