Κάποιες σύντομες σκέψεις για το θέμα των ημερών.

Ο Μπαλτάκος ήταν αυτό που στην Αμερική αποκαλείται political operator ή operative. Είχε φαίνεται αναλάβει, λόγω πολιτικών καταβολών ή προσωπικής έφεσης — λίγη σημασία έχει, να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του Κασιδιάρη, ίσως και άλλων στην ΧΑ, για να τους ψαρεύει και να τους ταΐζει με διάφορες "πληροφορίες" που θα επηρέαζαν τις αποφάσεις τους. Πρόκειται για μια δύσοσμη πλευρά της πολιτικής, αλλά υπάρχει παντού και πάντα. Απλά, τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη δουλειά αυτή είθισται να μην έχουν υψηλό θεσμικό ρόλο (αν και όσοι ξέρουν περί πολιτικής στη Γαλλία θα θυμούνται ασφαλώς τον Charles Pasqua). Είναι επίσης δυσάρεστο να υπάρχουν τέτοιου είδους επαφές με την ΧΑ, αλλά είναι αφελές να μας εκπλήττει, στην πολιτική όλοι συνομιλούν με όλους και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι πχ σίγουρο πως κάποιοι άλλοι της ΝΔ έχουν αντίστοιχες συνομιλίες με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κοκ.

Ο Μπαλτάκος ήταν αφελής όχι σε σχέση με αυτό που έκανε αλλά γιατί δεν είχε καταλάβει πως είχε μπλέξει με ένα απασφαλισμένο κωλόπαιδο, ένα loose canon (όχι δηλ. τον Tony Soprano όπως νόμιζε αλλά τον ανηψιό του, τον Christopher) που δεν δίστασε να τον κάψει (και εννοείται θα πληρώσει ακριβά γι' αυτό, η πολιτική είναι αυτό που στην θεωρία παιγνίων αποκαλείται “iterated” και όχι “one shot game” αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Η κίνηση του Κασιδιάρη είναι σαν το χαστούκι που έδωσε στη Δούρου αλλά ενώ τότε του βγήκε, τώρα θα τον καταστρέψει).

Εννοείται πως για να το παίζεις έμπιστος και φίλος κάποιου, τον ταΐζεις με την κάθε μπαρούφα που θέλει να ακούσει, αυτό που οι αμερικανοί περιγράφουν ως bullshitting (ο Σαμαράς μεγαλοαστός, οι διώξεις χωρίς στοιχεία κλπ) και επομένως ως bullshitting πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα λεγόμενα του Μπαλτάκου, όχι τοις μετρητοίς ή ως ομολογία, εκμυστήρευση ή στοιχείο που παραπέμπει στην αλήθεια (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ψήγματα της στα λεγόμενα του). Το βίντεο δεν καταγράφει δύο φιλαράκια που κουβεντιάζουν και βγάζουν τα σώψυχα τους αλλά μια μορφή πολιτικού ψαρέματος (αφήνω δε το θέμα των πολλών ωρών που έχει καταγράψει ο Κασιδιάρης και δεν έδωσε στη δημοσιότητα και που θέτουν το βίντεο αυτό στο πραγματικό τους πλαίσιο που τώρα απουσιάζει).

Απλή απόδειξη αυτού του bullshitting στο οποίο προβαίνει ο Μπαλτάκος είναι η διαπίστωση του χάσματος που χωρίζει τα λεγόμενα του και στην σκληρή δίωξη της ΧΑ που συμβαίνει ενόσω λέγονται όλα αυτά. Δικαστικά, τίποτα απ' ότι λέει ο Μπαλτάκος δεν ισχύει αν δεν αποδειχθεί και θεωρώ μάλλον απίθανο πως θ’ αποδειχθεί. Όσοι έσπευσαν ασμένως να υιοθετήσουν μεγαλόφωνα τα λεγόμενα Μπαλτάκου ως αλήθεια σύντομα θα αντιληφθούν πως γελοιοποιήθηκαν.

Εννοείται τέλος πως το πολιτικό κόστος το προκαλούν οι εντυπώσεις και όχι η πραγματικότητα. Από την άλλη, το τι θα μείνει τελικά από την ιστορία αυτή, ποιες δηλαδή θα είναι οι επιπτώσεις της κάθε άλλο από αυτονόητο είναι. Στην πολιτική κάποια πράγματα μένουν και κάποια χάνονται. Δεν είμαι καθόλου σίγουρο πως το θέμα Μπαλτάκου ανήκει σ’ αυτά που μένουν. Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, αλλά το ίδιο ισχύει και για το αντίθετο.

Reply · Report Post