Kaj si mislim o kaznovanju za "┼żaljenje" policistov na FBju: v konkretnem primeru je treba upoštevati, da je profil na FB, na katerega zid je bila zapisana sporna izjava sicer zaprt, da pa šteje ve─Ź kot 800 ─Źlanov/prijateljev. Iz do sedaj znanih dejstev (tudi odgovorov policije) izhaja, da policija ni "vdrla v profil", ampak so ji bile informacije o izjavi poslane s strani prijavitelja. Verjetno je torej, da je policijo o izjavi obvestil nekdo, ki je ─Źlan/prijatelj FB profila in je posledi─Źno policija sporno izjavo pridobila povsem zakonito.

Tudi sicer se je treba zavedati, da izjava, namenjena ve─Ź kot 800 drugim posameznikom, ne more biti šteta za izjavo, ki je izre─Źena zasebno. Bi ob enaki izjavi, ki bi jo posameznik izrekel v zaklenjeni dvorani avditoriju 800 obiskovalcev/poslušalcev, tudi menili, da gre za izjavo, ki je bila izre─Źena zasebno? V pomo─Ź, koliko prijateljev lahko imate na FBju in še imeti pravico do zasebnosti, je lahko t.i. Dunbarjevo število: http://en.wikipedia.org/wiki/Dunbar's_number, ki pa seveda ni edino merilo.

Na koncu še dodajam, da bo na vprašanje, ali gre v opisanem primeru (vsebinsko) res za prekršek, ki ga o─Źita policija, lahko odgovorilo le sodiš─Źe - ─Źe bo seveda domnevni kršitelj uporabil pravno sredstvo, kar priporo─Źamo.
Tako kot priporo─Źamo uporabnikom dru┼żbenih omre┼żij, da spoštujejo pravila (pravna, moralna...) v realnem (fizi─Źnem) ┼żivljenju, jim priporo─Źamo, da to storijo tudi, ko so dejavni na spletu. Sicer pa ... Policisti se morajo zavedati, da s svojo politiko pregona postavljajo standarde. Kaznovati nekoga zgolj zato, ker jim gre na ┼żivce, ni primerno. Standard so tokrat postavili previsoko.

Reply · Report Post