Teosto_ry

Teosto · @Teosto_ry

15th Oct 2013 from TwitLonger

"Nordenstreng on mielestäni tässä kyllä pääosin oikeassa. Opetustilanne ei ole yksityistä käyttöä, vaan opetustilanteessa tapahtuva teosten esittäminen on julkista esittämistä eikä kyse ole tällöin muutoinkaan yksityisestä, henkilökohtaisesta käytöstä. Youtube sekä Spotify sanovat lisäksi selkeästi käyttöehdoissaan, että palveluja voi käyttää vain yksityiseen, epäkaupalliseen käyttöön.

Uskoisin, että kommentti viittaa tekijänoikeuslain opetuskäyttöä koskevan tekijänoikeuden rajoitukseen. Tekijänoikeuslain 21 pykälässä säädetty tekijänoikeuden rajoitus koskien teoksen julkista esittämistä opetuskäytössä ei koske kuitenkaan saman pykälän 3 momentin mukaisesti elokuvateoksia. Youtube:n materiaali on valtaosin elokuva- eli av-teoksia, jolloin opetuskäyttöä varten tarvittaisiin youtube-videoiden katsomiseen asianmukainen lupa, mikäli Youtube-palvelua voisi käyttää myös muuhun kuin henkilökohtaiseen käyttöön.

Youtube kuitenkin kieltää käyttöehdoissaan yksiselitteisesti Youtuben käytön muuhun kuin yksityiseen käyttöön. Youtube:n käyttöehtojen (http://www.youtube.com/static?template=terms) kohdassa 5.1 L. todetaan seuraavasti:

5. Yleiset käyttörajoitukset
5.1 YouTube näin ollen myöntää sinulle luvan käyttää Palvelua, rajoittamatta seuraavia nimenomaisia ehtoja, ja hyväksyt, että mikäli et noudata mitä tahansa näistä ehdoista, rikot näitä Ehtoja:
[...]

L. hyväksyt olla käyttämättä Sisältöä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin henkilökohtaiseen, epäkaupalliseen käyttöösi ainoastaan kuten Palvelun normaalit toiminnallisuudet tarkoittavat ja sallivat, ja ainoastaan Suoratoistolla. ”Suoratoisto” tarkoittaa YouTuben suorittamaa samanaikaista digitaalista materiaalin siirtoa Internetin kautta käyttäjän hallinnoimaan Internetiä käyttävään laitteeseen sellaisella tavalla, että tieto on tarkoitettu reaaliaikaiseen katseluun eikä käyttäjän tallennettavaksi (pysyvästi tai väliaikaisesti), kopioitavaksi, säilytettäväksi tai edelleen jaettavaksi.

[...]


Myös Spotify rajoittaa käytön yksityiseen käyttöön (Spotify terms and conditions of use) kohta 4:

The Spotify Service and the content provided through it are the property of Spotify or Spotify's licensors, and we grant you a limited, non-exclusive, revocable licence to make personal, non-commercial use of the Spotify Service and to receive the media content made available through the Spotify Service in your Local Country, based on the Subscription or Trial you have selected (the “Licence”). This Licence shall remain in effect for a period of 20 years unless terminated by you or Spotify. "
Reply · Report Post