Leesbaar

Leesbaar · @Leesbaar

16th Sep 2013 from TwitLonger

@JoshuaLivestro @Wtoonk @Pritt RTL vroeg en kreeg de citoscores van de afgelopen 3 jaren, tot en met 2012. Hulde voor het vragen.
De data bevatten de gewone gemiddelde citoscores van de scholen die de cito toets gebruiken. De helft van de scholen in Nederland buiten Amsterdam haalt een score tussen de 535 en de 540. 10% heeft een hogere score. 30% van de scholen haalt een score tussen de 530 en de 535. Op grafiek afgebeeld is dit een normale verdeling, een klokvorm. De gegevens van de scholen komen vrijwel overeen met de gegevens van de leerlingen. De verdeling van de leerlingen, zoals de cito die zelf geeft, lijkt op die van de scholen.
Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wijken af van dit beeld. In Amsterdam haalt wel 15% van de scholen een score van 540 a 545. Minder dan 30% heeft een score tussen de 535 en de 540. 60% van de scholen heeft een score tussen 525 en 535. De bulk van de scholieren in de G3 haalt dus een hele lage cito score aan het eind van de basisschool. 30% heeft een score tussen de 525 en de 530. Buiten Amsterdam heeft slechts iets van 5% die lage score. Vergeleken met de rest van Nederland is de score van Amsterdamse scholen extreem aan twee zijden: Er zijn relatief veel scholen met goede resultaten en relatief heel veel scholen met beroerde resultaten.

Jaap Dronkers laat in zijn onderzoek zien wat de bijdrage is van scholen in de ontwikkeling van kinderen. Goede scholen zijn in staat om kinderen uit achterstandsgezinnen een acceptabel niveau te laten bereiken aan het eind van de basisschool. De berekening van Dronkers geeft aan hoe goed een school het doet, vergeleken met scholen met dezelfde leerlingpopulatie. Amsterdamse openbare basisscholen doen het slechter met allochtone kinderen dan islamitische scholen met allochtone kinderen.

Als je als ouder kijkt naar de citoscores sec dan zie je wat het eindresultaat van de leerlingen van een school is. Los van de opleiding van de ouders van de leerlingen, los van het inkomen van de ouders, los van de herkomstgroep van de ouders, los van de gezinssituatie van de kinderen. Als je wilt dat je kind naar een goede school gaat, waar de kans groot is dat je kind goede resultaten haalt, dan kies je op basis van de cito score.

Als je als overheid kijkt naar de scores van Jaap Dronkers dan zie je wat het resultaat van de inspanning van de docenten en directie is. Je kunt dan de effectiviteit en de efficientie van de school en het team beoordelen.

Voor mij als onderzoeker leveren deze cijfers een schat aan informatie op. Over de leerlingpopulatie naar herkomstgroep bijvoorbeeld, over de schoolresultaten naar postcode, of over combinaties daarvan.Het verzwijgen van de herkomstgroeperingen van de leerlingpopulaties van basisscholen, zoals dat nu in Amsterdam gebeurt, is triest. De populatie blijkt erg veel uit te maken voor de schoolprestaties van de leerlingen.

Ik vraag me wel eens af waarom het steeds weer journalisten, kranten, tv-zenders zijn die de overheid vragen om de resultaten van haar werk. Je verwacht dat politici dat doen. Raadsleden bijvoorbeeld. Of kamerleden. Gelukkig maar dat in het verleden Trouw de cijfers opvroeg, en dat nu RTL dat doet. De procedure is kostbaar. De overheden liggen dwars. RTL, nogmaals, Hulde @RTLNieuwsnl

Reply · Report Post