Vad är en Tag?
En tag är en liten bit metainformation som kopplas till det mesta på nätet. Taggarna beskriver objektet de är kopplade till som kan vara bilder, blogginlägg eller nyheter. Tack vare att dessa är taggade blir de lättare att söka efter.
(Tag 'metadata', 2012)
Om jag till exempel lägger upp ett recept på laxpaj på recept.se så taggar jag det med #paj och kanske även #lax. Vilket gör att de som letar efter ett recept på paj eller lax kan hitta till mitt laxpajsrecept.
När taggar började användas så användes det just till en sådan här enkel klassificering av innehållet. Idag används taggar till mer än så. De finns på bloggar, instagram, delicious, twitter och många fler platser. Även om själva taggningen har utvecklats så har de kvar sin funktion som ett sätt att klassificera och öka sökbarheten för innehållet.
(Tag 'metadata', 2012)
På en blogg som använder taggar är taggarna också ett sätt att från sin första sökning hitta fler förslag på träffar. Om jag återigen tar förslaget #lax #paj så hittas dessa säkrast under min text och dessa taggar är då
även klickbara så att du kan klicka dig vidare på #paj och få upp andra recept som är taggade med #paj.

Bråth skriver att allting handlar om relevans när det kommer till taggar. Det man får se upp med är att inte använda för många taggar och att heller inte tagga för många inlägg med samma taggar. Han säger att lagom med taggar är bäst och att man ska tagga sina inlägg med taggar som hör till inläggets innehåll, men gör inte taggarna så specifika att du bara kommer att använda de en enda gång. Såklart är det heller inte bra att gå åt det helt motsatta hållet och bara använda ett par taggar för alla sina inlägg. Detta menar han är viktigt för att inlägget skall behålla sin identitet och misstaget att använda samma taggar på alla sina blogginlägg förtar det som är så ruskigt bra med taggar. Ett gyllene antal att använda är enligt Bråth 1-5 taggar beroende på hur smalt innehållet är.
(Bråth, 2010)

Tag cloud
Ett tag cloud eller taggmoln är ett sätt att visuellt visa taggar.
Taggarna rangordnas efter popularitet i storlek och ibland även färgordning. Dessa moln härstammar från listor kallade Weighted Lists som också ordnade nyckelord i listor där de mest använda orden var i fetstil, detta började 1995. Det var först i början av 2000-talet som tag cloud blev ett begrepp och det blev stort först när Steve Butterfield, grundare och interaktionsdesigner av Flickr tog med taggmoln i sin design, nu börjar även det vi kallar Web 2.0 växa fram. Länksajten Del.icio.us och bloggen Technorati anammade snart även de taggmoln och de har hängt med sedan dess.
Ett taggmoln på en blogg visar vad bloggen handlar om genom att hämta in alla bloggens taggar från inlägg och bilder och presentera detta i molnet. Om den här tweeten skulle ha sitt egna taggmoln skulle #lax och #paj vara större än t.ex #iphone då jag har använt taggarna #lax och #paj fler gånger än taggen #iphone.
Ju mer frekvent en tag används ju mer relevant är den ju för bloggens innehåll och ju större blir den i taggmolnet. På så sätt ser man tydligt vad bloggen handlar om och man kan snabbt avgöra om den är intressant eller inte.
(Tag cloud, 2012)


Källförteckning

Bråth, Magnus (2010) Använd taggar på rätt sätt. [ONLINE] Avilable at: http://www.sokmotorkonsult.se/sokmotoroptimering/taggar-pa-ratt-satt [Accessed 18 December 2012].

Tag (metadata). (2012, December 9). In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 14:28, December 19, 2012, from http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Tag_(metadata)&oldid=527135431

Tag cloud. (2012, December 3). In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 14:42, December 19, 2012, from http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Tag_cloud&oldid=526244996

Reply · Report Post