RickBuur

Rick Buur · @RickBuur

24th Aug 2012 from Twitlonger

@wilbertleering @ehpo

Wilbert en Niels, ik zie dat jullie op zoek zijn naar nieuwe 'Perfect' compilaties. Er moet een Perfect André van Duin komen. Om vele redenen.

Ik ben zelf van 1965 en ben dus opgegroeid met André. Zijn platen waren in mijn jeugd net zo belangrijk als die van welke popmuzikant dan ook. Ik weet dat dit voor heel veel mensen van mijn generatie geldt. Daarnaast wil ik aantonen dat André in de sixties een vernieuwer is geweest, de eerste Nederlandse rock n roll komiek. Ik kan aantonen aan de hand van hits maar ook deep cuts wat hem nou zo leuk maakt.

Daar komt nog bij dat zijn discografie slecht is bewaard: er is geen originele lp van hem te krijgen, anders dan op Fonos. Zijn erfgoed is gekaapt door de Tros terwijl de wat meer alternatieve fans recht hebben op een andere kijk op zijn muziek en geschiedenis. (nb: Dik Voormekaar wou ik er buiten houden)

De compilatie mag eigenlijk ophouden rond 1980 (misschien nog een latertje om aan te tonen hoe zeer hij was beinvloed door de Everly Brothers, doo wop en fifties muziek). Het begint met Surfer Bird van The Trashmen, het sleutelstuk uit zijn Nieuwe Oogst bandparodie-act. Gaat door met zijn Sam the Sham en Sir Douglas covers en haalt de meeste tracks uit de jaren zeventig, beginnend met covers van Roger Miller en Willie Dixon. Dan volgen illustraties hoe zijn soepele stem nummers grappiger maakte dan ze eigenlijk waren. En tot slot zijn er de nummers waar de tekst extreem ondergeschikt was geworden aan de uitvoering (met Tatata en Me Kammetje als uiterste consequentie). Zeg dat het je wel wat lijkt en ik schrijf er een uitgebreid verhaal bij.


Vriendelijke groet,
Rick Buur
@RickBuur

Reply · Report Post