derique

Erik Zwennes · @derique

10th Feb 2011 from Twitlonger

...in afwachting van een inlogcode hier mijn reactie op het artikel van @stonehead @subjectivisten

http://www.ilxor.com/ILX/ThreadSelectedControllerServlet?boardid=42&threadid=85791

Dag Stonehead,

Je noemt je muziekfreak maar beperkt je wel in genres. Dat is niet erg, ik ben ook maar beperkt geïnteresseerd in de dance-wereld en kom maar af en toe een interessant metal album tegen. Ik probeer me te beperken in uitspraken over die genres. Maar ik vind je poging tot het formuleren van een tegengeluid boeiend en vind het goed dat de discussie over muziekjournalistiek levend blijft.

Het is een lastige taak die 3VOOR12 zichzelf stelt door een vrij brede benadering van muziekjournalistiek te bedrijven. Natuurlijk zijn er altijd genre's, fans, muzikanten en niche's die zich tekort gedaan voelen. Het klopt dat 3VOOR12 niet tot nauwelijks over jazzmuziek schrijft. Daar houdt onder meer Radio 6 zich mee bezig. Daarnaast is het genre onder 30-min'ers vooral populair in hedendaagse toepassingen als in de elektronische muziek door onder meer Flying Lotus. Daar besteden wij dus zeker aandacht aan. En dan zijn er nog de festivals, de 'crisis' binnen het auteursrecht, cd-zaken vallen om, popzalen, piraterij, Sena-gedoe en nog zoveel meer onderwerpen waar 3VOOR12 over schrijft.

Een ander belangrijke ontwikkeling de afgelopen twaalf jaar dat 3VOOR12 bestaat, is de opkomst, groei en bloei van Nederlandse hiphop. Dutch Masters, Osdorp Posse, Extince, U-Niq, Postmen, Opgezwolle, Jiggy Dje, De Jeugd van Tegenwoordig, Kempi, The Opposites, Winne, Zwart Licht, Hef, Kleine Viezerik, RBDJAN, Boef en de Gelogeerde Aap en nog zoveel meer zijtakken, verbreding en verschijningsvormen. Jammer dat je zelf na Opgezwolle en De Jeugd van Tegenwooridg bent afgehaakt. Zo zijn er alleen al in de slipstream van beide groepen enorm veel sterke acts opgestaan en prachtige albums uitgebracht. We zijn nu op een punt aanbeland dat de term ‘Nederhop’ net zo algemeen is geworden als ‘Nederrock’ of ‘Nederpop’. Dit was ook goed te zien tijdens het vijftienjarig jubileum van Top Notch in de Melkweg of tijdens het Puna.nl feest in Paradiso. Ben je op zoek naar vernieuwende elektronica en poetische-intellectuele teksten, dan is er een sterke act voor jou, maar wil je rauwe straatverhalen over minimale beats, dan zijn er ook diverse hoogstaande namen.

RBDJAN is als soloartiest een nieuwe naam, in de scene is hij al jaren bezig en onder liefhebbers staat hij bekend als een van de technisch beste rappers van Nederland. Samen met producersteam Soulsearchin’ heeft hij zich na vele jaren aan een solodebuut gewaagd. Ze hadden op vele manieren onderuit kunnen gaan, maar het team heeft zich met een bondig, muzikaal, conceptalbum bewezen. Kort gezegd dient De Onderbaas beluisterd te worden als (een soundtrack van) een film. Inclusief stoerdoenerij, larger than life scenes en gewelddadige openbaringen. RBDJAN is eerlijk en open over zijn achtergrond. Hij was een crimineel die veel negativiteit de wereld in wierp en dit drie keer zo hard terug kreeg. Een mooie wijze les overigens. Op dit moment doet hij zijn best het leven een andere wending te geven en te leven van het artiestenbestaan en een bijbaan als ‘legale dealer’ in een coffeeshop.

Jij vindt het maar niets, die plaat. Dat kan natuurlijk en zeker bij een conceptalbum loop je als artiest het risico de luisteraars te splijten in liefhebbers en haters. Dan is er vaak geen middenweg. Een aantal van je punten van kritiek, kloppen echter niet. De plaat zou vol staan met gejatte samples. Zijn samples niet altijd gejat? Nou, zeker niet wanneer je weinig tot geen samples gebruikt. De producers van Soulsearchin’ hebben de meeste muziek in de studio opgenomen. Neem het nummer Ik Hou van Amsterdam: dat is gebouwd rondom een reclameliedje voor een Old Amsterdam kaasreclame. Het nummer is geheel opnieuw ingespeeld, heeft nieuwe coupletten gekregen, een Amsterdamse kroegartiest heeft de accordeon-partijen ingespeeld en volkszanger Mick Harren is door Lange Frans benaderd om het refrein in te zingen. Het Laatste Woord met als muzikaal thema House of the Rising Sun is een Amerikaanse traditional en schetst de eindtune van de film. Ook dit is geen sample, maar een nieuw interpretatie (zoals eerder Woody Guthrie, Bob Dylan, Nina Simone, Joan Baez en The Animals dit deden) met technisch enorm knappe raps op een lastige driekwartsmaat. Het is ook nog eens een ‘one-take’ door RBDJAN, maar dat is wellicht enkel interessant voor de liefhebbers.

Het niveau van de teksten staat je tegen. Dit is natuurlijk persoonlijk. Ik hoor knappe taalvondsten, consistente concepten en enorm technische flows die klinken alsof het de rapper absoluut geen moeite kost. De onderwerpen zouden van een VMBO-niveau getuigen. Ik kan er naast zitten, maar denk dat RBDJAN dit papiertje zelfs niet binnen heeft. Maakt dat hem een minder interessant artiest? Geldt dat voor The Ramones, Oasis, Dave Clarke of Sex Pistols ook? Je ervaart een ‘intellectuele contrast’ met andere artiesten die op 3VOOR12 worden belicht. Ik moet toegeven dat ik muziek niet selecteer op de opleiding van artiesten. Maken lager opgeleide artiesten minder interessante muziek? Bij Jay Reatard, Roosbeef of Opgezwolle merk ik daar weinig van. Ik kan genieten van een slim liedje. Dat kan hem zitten in de songstructuur, teksten en metaforen of vernieuwend gebruik van instrumentarium en productietechnieken. Een opleiding kan wellicht een bepaald intellectueel niveau in muziek versterken, maar de muziekhistorie kent volgens mij meer voorbeelden van het omgekeerde. Je mist verhalen over het criminele verleden van Adele? Ik vrees dat die er niet zijn. Maakt dat haar een beter of interessanter artiest? Volgens mij niet. Ook niet slechter trouwens.

Wat wint 3VOOR12 met het belichten van Nederlandse hiphopartiesten en albums, vraag je je af. De doelgroep zou niet op onze site komen. Even los van een eventuele voortrekkersrol en/of signaleringsfunctie van een publieke omroep, is dit simpelweg niet waar. 3VOOR12XL was jarenlang een inhoudelijk en populair radioprogramma over hiphop. De Jeugd van Tegenwoordig en Opgezwolle wonnen in het verleden een 3VOOR12AWARD. Nederlandse hiphopalbums als van Fresku, Hef, De Jeugd van Tegenwoordig, Sticks, Kleine Viezerik, The Opposites en RBDJAN behoren tot de best beluisterde platen op de Luisterpaal. Het videomateriaal van Top Notch Extravaganza op 3VOOR12TV wordt enorm goed bekeken. Dit is een trend die al jaren aan de gang is. Segragatie in de muziekjournalistiek was een acceptabele reden geweest? De schrijver van artikelen over Nederlandse hiphop moet een Arabische naam hebben? Volgens mij meen je dat niet.

Wanneer een muziekmedium aandacht besteedt aan RBDJAN moet het dat ook doen voor Frans Duijts en Mooi Wark? De argumentatie hierachter ontgaat me. Anders is het oneerlijk? Publiek geld moet geheel evenredig worden ingezet? Het muzikale en tekstuele niveau van De Onderbaas is te vergelijken met dat van beide genoemde acts? Daar ben ik het niet mee eens. Maar hier komen we op een punt wat kwalitatieve muziek is, of er gradaties zijn en of dat leidend moet zijn in je redactionele keuzes. Is punk slimmer dan hiphop? Metalgitaren hoogwaardiger dan 808-drums? Maakt RBDJAN met Ik Hou Van Amsterdam meer van de muziek van Mick Harren dan zijn laatste album?

Op Twitter zie ik dat je uit Nijmegen komt. Ik zou je de hiphopact Zo Moeilijk uit die stad willen tippen. Ze maken onderdeel uit van de Fakkelteitgroep van ex-Opgezwolle rapper Sticks, maken muzikale nummers met scherpe teksten. Soms geengageerd, vaak energiek en aanstekelijk. Hier een link naar hun recente optreden tijdens Top Notch Extravaganza. Oh, en let niet op het behoorlijk witte publiek, daar kan de groep zelf niets aan doen.

http://3voor12.vpro.nl/tv/#/44427023/44414215/2

Reply · Report Post