#qj2 @nikolareas http://fw2.gr/12
Μερικά σχόλια στο άρθρο ‘Βοηθά το Twitter στην Αίγυπτο;’

"Αυτό που συνέβη στην Τυνησία δεν ήταν επανάσταση του Facebook" Γιατί; Γιατί δεν βοηθά. Μανιχαϊστική ανάλυση. Ποιος είπε ότι μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να έχει μία επανάσταση; Αν έχει και αρνητικά δεν είναι τέτοια; Καλή ερώτηση…

«ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να δημιουργήσει μία επανάσταση»
Ναι; Βιομηχανική επανάσταση*; Πληροφορική επανάσταση**; Αυτοί οι όροι λένε τίποτα, τεχνολογικά, στον αρθρογράφο; Εκτός κι αν οι επαναστάσεις, κατ’ αυτόν είναι μόνο οι εθνικές, οι μόνο ως τέτοιες μπορεί να τις αντιληφθεί. Οι άνθρωποι τις υλοποιούν, ναι, ανακαλύψεις των ανθρώπων οι τεχνολογίες, ναι, αλλά ο όρος πληροφορική επανάσταση δεν νομίζω ότι αναφέρεται στους πληροφορικάριους, αλλά στις μεταβολές που η πληροφορική και τα παράγωγά της έφερε στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Και αν ο όρος βιομηχανική επανάσταση έχει ως σημείο αναφοράς τους βιομήχανους, δεν τους έχει ως πρωτοπόρους, οδηγούς μίας επανάστασης, αλλά με όρους ταξικούς, που θα έλεγε και ο Χρήστος.

«Η τεχνολογία των social media ξεκάθαρα διαμορφώνει τα γεγονότα».
Δηλαδή; Με ποιον τρόπο; Σε ποιο βαθμό;

«Το Facebook και το Twitter έχουν αδιαμφισβήτητα επιταχύνει τις διαμαρτυρίες, διαδίδοντας νέα που διαφορετικά θα έκαναν πολύ μεγαλύτερο διάστημα να διαδοθούν»
Πόσο διάστημα; Τριάντα χρόνια, στην περίπτωση της Αιγύπτου; Πότε; Διαμαρτυρίες υπήρχαν και θα υπάρχουν, όπως και καταπίεση και πάλη των τάξεων, που θα έλεγε και ο Χρήστος.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο μόνος λόγος που δεν μπορεί κάποιος να πει ξεκάθαρα τι είδους επανάσταση είναι αυτή που βιώνουμε, αν δηλαδή, είναι μέρος της πληροφορικής επανάστασης, ή κάτι νέο, είναι γιατί πρέπει να περιμένουμε να κάτσει η μπίλια, να σταματήσει να γυρίζει, για να γίνει μία σχετική αποτίμηση. Οι ταχύτητες, όμως, με τις οποίες μεταβάλλει η τεχνολογία την κοινωνική διαστρωμάτωση, η απότομη επιτάχυνση της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης,…, ο καταιγισμός των σχετικών γεγονότων, η επιτάχυνση των εξελίξεων, κάνει πολύ δύσκολη την αξιολόγηση και εξαγωγή συμπερασμάτων.

«Πρέπει όμως να είναι κάποιος προσεκτικός όταν εξυμνεί την επιρροή των social media στις κοινωνικές διαμαρτυρίες. Καταρχάς, η τεχνολογία δε λειτουργεί πάντα υπέρ των ανθρώπων που κατεβαίνουν στους δρόμους».
Σώπα!!!

«Οι κυβερνήσεις ελέγχουν όλες τις διόδους πληροφοριών»
Όχι πια! Όχι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι μία ριζική μεταβολή, ιδιαίτερα στα απολυταρχικά καθεστώτα, που, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιχείρησαν με κάθε τρόπο να χειραγωγήσουν το Διαδίκτυο. Γιατί άραγε το έκανε αυτό η Κίνα; Ήθελε να αποφύγει κάτι; Ο Τζιντάο δεν είχε του Μπουμπάρακ το τηλέφωνο;

«Τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να είναι χρήσιμα για τις μάζες αλλά και για την εξουσία».
Σώπα 2

«Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επαναστάσεις που εμπνέονται από το διαδίκτυο θα αλλάξουν τις χώρες μας.»
Αλλάζουν και τις χώρες οι εμπνευσμένες, επαναλαμβάνω για πληρέστερη κατανόηση του όρου, εμπνευσμένες, από το Διαδίκτυο επαναστάσεις; Σκέτος Σέξπηρ το άτιμο το Διαδίκτυο…

«Κινήματα που επικεντρώνονται γύρω από hashtags», «Τα κινήματα χωρίς ηγέτες»
Υπήρχαν και από τα πριν;

Reply · Report Post